Spolupráca s kuchyňou u nás funguje na najvyššej úrovni
Neodmysliteľnou súčasťou zážitku v hoteloch siete Trinity Hotels & Resorts je bezpochyby gastronómia a tú by sme si tak veľmi neužili bez lahodných nápojov a kokteilov. Aj o tom, aké dôležité je harmonické fungovanie F&B (Food & Beverage) a kuchyne sme sa porozprávali s novým Head of F&B managerom v Hoteli SITNO Jozefom “Lakym” Lakotom, ktorého vám predstavíme v článku.
Ako si sa dostal na pozíciu Head of F&B manager v Hoteli SITNO?
V Sitne som už viac ako 7 rokov pôsobil ako F&B manažér a teraz v júli som takpovediac “zdedil” pozíciu Head of F&B manager. Bývalý šéf ma do všetkého postupne zasvätil a vysvetlil, ako to u nás funguje. V Hoteli SITNO sa snažíme “vychovávať” si vlastných manažérov a postupne ich posúvať na vyššie pozície.
Keď sa uvoľní manažérska pozícia, vždy najprv hľadáme vo vlastných radách. Je to výhodnejšie, pretože sú to už zabehnutí ľudia, ktorí vedia, ako u nás veci fungujú. Pred Sitnom som pracoval dva roky v inom hoteli tiež na pozícii manažéra, ale odkedy som prvýkrát prišiel do Hotela SITNO, vedel som, že tu chcem byť a pracovať a odvtedy som tu zostal.
Prečo si sa vybral cestou F&B?
Baví ma práca s ľuďmi, spojenie nápojov a gastra. Aj preto som si ako strednú školu zvolil hotelovú akadémiu. Začínal som ako čašník, potom vrchný čašník až som sa dostal k manažmentu F&B a postupne sa vypracoval na aktuálnu Head pozíciu v rámci Food and Beverage sekcie.
Čo máš rád na práci v Hoteli SITNO?
Sitno sa pýši tým, že je rodinný hotel a je to tu cítiť. A nemyslím to len v zmysle baby friendly konceptu, ale aj čo sa týka atmosféry medzi zamestnancami. Ja som tu na Hoteli Sitno nenašiel kolegov, ale veľa priateľov, ktorí sú pre mňa ako rodina. Keď som pôsobil ešte na pozícii F&B managera, tak som bol viac-menej 3 dni ubytovaný na hoteli a 3 dni som mal voľno. To znamená, že som tu trávil takmer 50 percent svojho času a Sitno sa stal pre mňa kvázi druhým domovom.
Aké je tvoja vízia a ciele na pozícii Head of F&B manager?
V prvom rade mi ide o vybudovanie silného a stabilného tímu, to vnímam ako základ. Na ľuďoch stojí náš úspech a stojíme na ňom aj my ako manažment. Aby sme prosperovali, potrebujeme mať schopných a kvalitných kolegov. Musím zdôrazniť, že na to v akej situácii sa aktuálne gastro nachádza, sa nám budovanie tímu veľmi dobre darí. Po všetkých koronových vlnách, má Hotel SITNO nadštandardne kvalitný personál.
Okrem toho by som chcel posúvať hranice v rámci našej ponuky nápojov. Chystáme sa na aktualizáciu vínnej karty a tiež plánujeme vyskúšať nové kokteilové trendy, s ktorými sa ľudia na Slovensku len tak nestretnú.
K dôležitosti spolupráce medzi F&B a kuchyňou sa vyjadril aj šéfkuchár Braňo v predchádzajúcom rozhovore
Kde hľadáš inšpiráciu na nové nápoje?
Najväčšou inšpiráciou sú moji kolegovia, pretože na tvorbe nápojového lístka či vínnej karty sa podieľame všetci spoločne ako tím. Dávame voľnú ruku každému jednému či už mojim manažérom, F&B supervisorom, barmanom alebo čašníkom. Všetci na úseku F&B môžu vytvárať vlastné fantasy drinky, miešané nápoje, ktoré si sami vymyslia. Objednáme suroviny, namiešame drink, ochutnáme a keď nám vyhovuje, zakomponujeme ho do nápojového lístka. Tento drink si potom môže tvorca pomenovať podľa seba. V každom lístku máme skladbu miešaných nápojov, ktoré sú zostavené zo štandardných drinkov, ktoré viete dostať kdekoľvek inde a potom z našich vlastných fantasy drinkov, namiešaných z kreatívnych nápadov našich zamestnancov.
O čo by si sa chcel podeliť s čitateľmi tohto článku?
Tu by som rád zdôraznil dôležitosť spolupráce medzi jednotlivými úsekmi F&B a kuchyňou. Aby veci správne fungovali, je potrebné, aby si ľudia rozumeli a navzájom sa počúvali. Aj v živote aj v práci vznikajú rôzne nečakané situácie a my musíme spoločne vedieť rýchlo reagovať, dohodnúť sa a vyriešiť danú situáciu tak, aby bol spokojný hosť aj my, teda prevádzka. Spolupráca naprieč oddeleniami je naozaj veľmi významná a musí byť na najvyššej úrovni.
Čo sa týka spolupráce kuchyne a F&B, veľmi si cením, ako to u nás v Hoteli SITNO funguje. Sme skvelá partia ľudí, ktorí sa vzájomne rešpektujú a idú za rovnakým cieľom. Veci tu fungujú tak, ako by mali a naši hostia to cítia.
Ďakujeme za odpovede!
Kombinovanie jedál s vhodnými nápojmi je veľmi dôležité. Preto je dôležitá úzka spolupráca medzi šéfkuchárom, F&B manažérom aj s čašníkmi. Pretože kuchár vie najlepšie pomenovať, čo v danom čerstvom jedle je a aká jeho chuť. A k tomu potom F&B úsek odporučí vhodnú paletu drinkov. Až s nápojom je to ten komplexný zážitok, pre ktorý si k nám naši hostia chodia. A myslím, že táto spolupráca nám funguje veľmi dobre.
Prečítajte si tiež celý rozhovor so Šéfkuchárom Braňom z Hotela SITNO: Variť treba srdcom.